Van Brexit naar Nexit

Een man een man, een woord een woord. Cameron was eerlijk door zijn verkiezingsbelofte gestand te doen. Er kwam een referendum over Britain leave or stay in de Europese Unie. Eerlijkheid komt in de Europese politiek niet vaak voor. Een uitstekende eerlijke leider als Cameron verdient het om het Brexit te begeleiden als premier, maar heeft ontslag genomen.De wereld kijkt uit naar wie Groot Brittannië leidt naar soevereiniteit.
Er is een Brexit omdat de burger van Groot-Brittannië ziet dat de fundamenten van de Europese democratie aangetast zijn. dat ziet niet alleen de Britse burger, maar alle burgers van Europa. Alleen de opportunistische mensen die profiteren van de misstanden in de Europese politiek zien dat niet. En noemen de opstand van de burgers het populisme.
Waar gaat het mis? Het gaat mis op de vrijheid, de gelijkheid en de sociale broederschap, de fundamenten van de democratie. Ook ziet de burger de corruptie toenemen. De lobby van grote bedrijven heeft via technische commissies toegang tot de richtlijnen van de Europese Unie. De burger vraagt zich af of wie betaalt bepaalt, of dat het gezond verstand nog enige invloed heeft.
De jaren na de proclamatie van de Europese Staat via het Verdrag van Lissabon is chaos ontstaan. de Europese Grondwet was nota bene weggestemd door het referendum in Nederland. Balkenende viel van zijn voetstuk door toch de Europese Staat te ratificeren. Er zijn vele EU voorzitters die zich president noemen. Hoogmoed komt voor de val.
Sociaal-democraten noemen vrijheid een emotie, maar vrijheid is meer dan een emotie, vrijheid is de essentie van democratie. Vrijheid omvat niet alleen vrijheid van meningsuiting en expressie, ook vrij zijn van gebrek of vrij zijn van vrees horen tot vrijheid.
De trend in de Europese Unie was vermindering van koopkracht waardoor vele mensen minder vrij zijn in hun bestedingen. Het amateuristische buitenland beleid dat rebellen ondersteunde om de president van Syrië weg te krijgen is jammerlijk mislukt. Een zeer grote mensonterende echte asiel zoekende mensenstroom is op gang gebracht. Het heeft een grote toename van het extremistisch geweld veroorzaakt. We zijn niet meer vrij van vrees.
De Europese Unie zorgde jaren lang voor economische groei, maar heeft door verhoging van de pensioenleeftijd de gelijkheid met voeten getreden. Een bouwvakker moet nu ruim vijftig jaar werken en een afgestudeerde veertig jaar. De Europese Unie maakt rijken rijker en armen armer. De middenklasse is uitgeknepen door kosten verhoging op kosten  verhoging.
Inmiddels zijn in Nederland de huren tot ongewenste hoogte gestegen. Sinds 2001 gaan dankzij Balkenende in Nederland de inkomsten van de volksverzekeringen voor een groot deel naar de belasting heffingskortingen. Zonder verantwoording van de overheid. De dictatuur van De Nederlandse Bank over de pensioenfondsen is onnodig en een voorbeeld van het volgen van een ongewenste Europese trend. De sociale broederschap is door liberalisatie ontwricht.
De Europese Unie moet veranderen, anders zal er over enkele jaren geen Europese Staat meer zijn. De burger wil meer controle op de losgeslagen Europese Unie. Er moet een Europese Unie komen als bond van soevereine staten. Dat duidelijkheid geeft over zijn uitgaven. Met de helft minder ambtenaren. Met een economisch beleid waarmee het beter wordt in Europa, niet alleen voor enkele personen, maar voor alle burgers.
Laat de vrede over aan de NAVO, ook een bond van Europese Staten. Ook in Nederland is de tijd rijp voor een referendum over een Nexit, Uit de EU of erin.

Geplaatst

in

door

Tags:

Translate »